FORMATOR:

LUPAȘ PETRIȘOR CAMIL

Oamenii s-au confruntat dintotdeauna cu arsuri şi cu efectele acestora, deoarece surse de căldură au existat tot timpul în preajma oamenilor. Nevoia de a avea focul la îndemână s-a împletit mereu cu insuficienta cunoaştere a folosirii lui, sau cu neglijenţa care în nenumărate cazuri a dus la provocarea de arsuri de diferite nivele de gravitate.
Aşa cum arsurile au existat mereu, tot atât de veche este şi preocuparea omenească de a trata arsurile. Din cele mai vechi timpuri oamenii au încercat să găsească metode eficiente pentru tratamentul arsurilor. S-au folosit de-a lungul timpului preparate din plante, ceaiuri şi tincturi, diverse unguente cu compoziţii variate, praf de puşcă presărat pe plagă, precum şi metode chirurgicale cum ar fi cauterizarea cu fier înroşit, sau în timpurile noastre excizia plăgii arse.
Unele metode erau nefaste şi duceau la agravarea leziunilor (cum a fost aplicarea prafului de puşcă de ex.), altele au avut efecte favorabile (tincturi şi extracte din plante). Şi unele şi altele demonstrează preocuparea oamenilor de a găsi remedii împotriva arsurilor chiar dacă asta s-a soldat în unele cazuri cu eşec.
Evoluţia omului a adus cu ea noi modalităţi de a produce arsuri: descoperirea acizilor şi bazelor a dus la apariţia arsurilor chimice, iar descoperirea curentului electric a adus cu ea electrocuţiile. Dar au apărut și metode mai eficiente de tratament, iar dezvoltarea chirurgiei şi a tehnologiilor medicale (utilizarea substituenţilor sintetici de piele, de exemplu) au dat noi dimensiuni tratamentului în arsuri. Astfel astăzi a devenit posibil să se salveze cazuri cu suprafeţe întinse de arsură (peste 90%) ceea ce în urmă cu nu prea multă vreme era imposibil.
Personalul medical va încerca mereu să facă faţa faţă provocărilor pe care le ridică îngrijirea pacienţilor cu arsuri. Ne străduim să tratăm aceste cazuri, dar încercăm şi să-i atenţionăm pe semenii noştri să se ferească de arsuri pentru că întotdeauna e mai bine dacă poţi să previi un rău decât să-i înlături efectele după ce s-a produs.

Pentru a putea vizualiza acest curs în intregime, trebuie sa fi autentificat și apoi să alegi să te înscrii la acest curs.

Intră în cont
Categorii: Cursuri